Carti pentru copii: Povesti din Top 50 destinatii pentru copii

“Povesti din Top 50 destinatii pentru copii” este una dintre cartile pentru copii deosebite, in care destinatiile isi primesc propriile povesti, inspirate de specificul locului.

Este scrisa de Carla si Ciprian Enea si publicata la Editura Rao. Cand am cumparat-o, nu stiam nimic despre cei doi autori, despre care am aflat intre timp ca sunt oameni de afaceri, calatori inversunati si parintii unui baietel si ai unei fetite.

De ce imi place

Peste carte am dat intamplator, cautand ceva care sa uneasca povestile cu geografia. Iar cartea aceasta este perfecta. Pentru 50 dintre destinatiile in care autorii s-au plimbat cu copiii lor, au inventat povesti care imbina ceva din specificul locului respectiv cu o intamplare deosebita, intr-o poveste educativa despre viata, intelepciune, bunatate, principii.

De exemplu, pentru India avem o poveste cu doi elefanti despre ridicarea Taj Mahalului; pentru China avem, bineinteles, o poveste despre Orasul Interzis iar pentru Jamaica avem o poveste, cum altfel, cu pirati.

Noi alegem de fiecare data tara si, inainte de a citi povestea, ne ducem la atlasul nostru geografic cu autocolante si vedem unde e pozitionata, cu cine se invecineaza si ce alte informatii mai avem despre destinatia respectiva.

Structura cartii

Sunt 50 de povesti organizate si 7 capitole plus unul, continand o singura poveste, din Romania:

  • Cele sapte noi minuni ale lumii
  • Cetati pline de mister
  • Animale magice
  • Orase uimitoare
  • Plaje exotice
  • Parcuri pentru copii
  • Pe urmele filmelor de animatie celebre.

Inceputul fiecarui capitol contine si cateva informatii despre locul respectiv. Povestile sunt scurte, doua pagini fiecare, continand si cateva poze. Sunt, astfel, povesti care pot fi citite si copiilor mai mici care nu au multa rabdare sau pot fi citite rapid inainte de culcare, daca sunteti cu programul in intarziere.

Despre povesti

Dupa cum spuneam, fiecare poveste are o morala concentrata in cele doua pagini. Un mesaj educativ clar, simplu de inteles. Nefiind diluat in mai multe pagini, copilul il percepe mai bine iar ai mei simt de multe ori nevoia sa mai vorbeasca putin pe marginea veunei povesti sau imi cer mie explicatii suplimentare.

De exemplu, in povestea despre Australia au aflat ca uneori poti fi cel mai mare dusman al tau si ca, in viata, trebuie sa te pui si in situatia celuilalt, pentru a-i intelege punctul de vedere. Sunt notiuni destul de complicate, pe care povestea le-a transmis usor si ludic iar pentru noi a fost un prilej de a sta putin de vorba pe marginea lor.

Cartea este foarte frumoasa, tiparita pe hartie de calitate, cu o grafica impecabila si fotografii din calatoriile celor patru. In zona aceasta de carti pentru copii mi se pare deosebita prin combinatia de poveste cu jurnal de calatorie. In acest moment, e disponibila la Libraria Boema.

Lectura placuta!

A fost util? Ajuta-ne cu un share 🙂

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *