13 Reasons Why

13 reasons why este un serial care abordeaza subiectul serios si de mare actualitate numit in engleza “bullying”. Il stiti, ni s-a intamplat tuturor, chiar daca nu avea o denumire anume. Copii care se iau de alti copii din varii motive: ca sunt mai grasi, mai slabi, mai saraci, ca se imbraca ciudat, ca sunt cuminti etc.

Intr-un cuvant, pentru ca sparg norma si sunt altfel decat turma, intr-un fel sau altul.

Efectele acestui fenomen sunt cu atat mai periculoase, cu cat nu devin vizibile decat atunci cand, adeseori, este prea tarziu. Lipsa de incredere in propria persoana si in cei din jur, inabilitatea de a interactiona cu ceilalti, incapacitatea de a incerca lucruri noi, pana la sinucidere sau atacuri asupra altor .. sunt doar cateva dintre efectele devastatoare ale acestui fenomen.

Despre serialul 13 reasons why

Serialul prezinta povestea vietii si, mai ales, a mortii unei liceene care alege sa isi ia viata. Pe parcursul a 13 casete, ea explica motivele alegerii ei celor pe care ii considera responsabili, intr-un fel sau altul.

13reasonswhy

13 reasons why reda intr-un mod realist viata liceenilor de astazi acoperind subiecte sensibile precum hartuirea sexuala, drogurile, stresul cauzat de scoala, diferentele intre generatii, certurile intre prieteni, traumele cauzate de astfel de evenimente, pericolele singuratatii, nestatornicia prieteniilor si problemele cauzate de zvonuri.

De asemenea, serialul abordeaza si problema pasivitatii. Poate nu esti tu cel care arata cu degetul, dar toti ne pricepem sa stam deoparte, sa nu luam atitudine. Din lipsa de maturitate emotionala, teama de a atrage atentia, dorinta de integrare, de cele mai multe ori, intoarcem capul. Or, adeseori, persoanele supuse unui astfel de tratament, nu au nevoie decat de un prieten care sa le fie alaturi si cu care sa poata vorbi.

In lipsa acestui prieten si pentru ca, de cele mai multe ori, nu povestim parintilor ce se intampla la scoala sau in cercul de prieteni, putem ajunge in astfel de situatii, pe care sa le consideram lipsite de iesire.

Merita vazut

Eu sunt inca la primul sezon, din 3 cate vad pe Netflix acum. Dar ma desprind cu greu de el. Partial ma regasesc, desi nu am fost niciodata asa aproape de extreme. Pe de alta parte, mi-a aratat cat de important este sa deschid ochii si sa fiu atenta la copiii mei si la interactiunile pe care le au cu ceilalti.

In acelasi timp, este genul de serial pe care l-as revedea cu baietii mei, cand vor avea varsta potrivita. Pentru ca “bullying”-ul nu se intampla doar in scolile americane. Se intampla si in Romania anilor ’90, se intampla si acum. Iar copiii trebuie sa inteleaga ca pot cere ajutor, pot povesti. Si mai ales, trebuie sa inteleaga cat de important este sa fii uman cu cei din jur si sa ii accepti.

Daca v-am facut curiosi, puteti gasi serialul 13 reasons why pe Netflix si mai multe detalii pe IMDB.

Trailer 13 reasons why

Trailer sezon 1 13 reasons why

A fost util? Ajuta-ne cu un share 🙂

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *